کمبود آب و آفت؛ ۲ مشکل بزرگ باغداران انار / حمایت ها کفاف نیازها را نمی دهد
اتاق زندگانی/فارس با توجه به اینکه میوه انار در کشورمان طرفداران زیادی دارد ضرورت توجه به رفع مشکلات باغداران در این زمینه بسیار ضروری است. در صحبتی که با جمعی از باغداران انار در شیراز انجام شد کمبود آب و آفت درختان دو مشکل عمده این قشر است.
انار یکی از میوه های پرطرفدار در کشورمان است که کم کالری و سرشار از ویتامین ها مواد معدنی و فیبر با داشتن خواص آنتی اکسیدانی فواید بسیاری دارد و به محافظت در برابر بیماری ها و همچنین بهبود سلامت قلب کمک می کند.
طبق اعلام ابوالفضل زمانی فرد مدیر باغبانی جهادکشاورزی فارس این استان بالاترین آمار تولید انار در کشور دارد به طوری که ۳۴ درصد انار کل کشور توسط فارس تأمین می شود. سطح زیر کشت انار در کشور ۹۱ هزار هکتار با تولید ۱.۳ میلیون تن و متوسط عملکرد ۱۴.۵ تن در هر هکتار است که در استان فارس سطح زیر کشت انار ۲۶ هزار هکتار با تولید ۴۵۰ هزار تن و متوسط عملکرد ۱۷.۳ تن در هر هکتار است.
مسلما داشتن چنین جایگاهی در تولید انار در کشور با همت باغداران استان میسر شده است که لازم است به درخواست ها و نیازهای آنان توجه شود. کاهش آب ناشی از خشکسالی های چند سال اخیر همه کشور از جمله باغداران را درگیر خود کرده است و درختان انار نیز از این قاعده مستثنی نیستند. در ادامه گفت وگویی با باغداران انار در شیراز داشتیم چرا که انار قصردشت شیراز هم یکی از انارهای معروف این خطه محسوب می شود.
علی زارع یکی از باغداران قصردشت در گفت وگو با خبرنگار اتاق زندگانی با بیان اینکه ۱۵ نمونه انار در باغ ما وجود دارد و چندین سال است که با مشکل کم آبی و آفت مواجه هستیم گفت: متأسفانه ستاد باغات شهرداری شیراز و فضای سبز کار خاصی انجام نداده و بعضاً خلل هم ایجاد می کنند.
کمک های انجام شده پاسخگوی نیاز باغداران نیست
وی ادامه داد: اگر این نهادها معتقد هستند که باغات گروه یک باید سرسبز بماند و حفظ شود باید مشکل آب و آفتی که به انار می زند را برطرف کنند اما کمک های بسیار اندکی صورت می گیرد که ابداً جوابگوی باغ و آفت انار نیست و باید باغدار خودش سموم و آب را خریداری کند.
زارع تصریح کرد: هیچ گونه همکاری فعالی از ستاد باغات و شهرداری و فضای سبز در جهت کمک به باغداران صورت نمی گیرد.
رضا امینی یکی دیگر از باغداران قصردشت شیراز نیز به خبرنگار اتاق زندگانی گفت: امسال کمبود آب بسیار داشتیم و تنها ۲ مرتبه به باغ ما آب دادند که آن آب را هم خریدیم.
وی ادامه داد: به دلیل کمبود آب خسارات زیاد داشتیم و انارها درشت نشد انارهای درشت باغ ما از درختان کهنسال است وگرنه به دلیل کمبود آب در باغات قصردشت خسارت زیادی داشتیم.
امینی در خصوص مشکلات فروش بیان کرد: هر ساله دلالان انار را ارزان می خریدند و در بازار گران می فروختند و امسال و سال گذشته با وجود برپایی نمایشگاه انار توسط شهرداری حمایت هایی صورت گرفت و محصول باغات خودمان را در غرفه ها فروختیم .
رضا بردبار یکی از باغداران در گفت وگو با خبرنگار اتاق زندگانی بیان کرد: امسال با وجود برپایی نمایشگاه انار در شیراز وضعیت بهتری داشتیم اما اگر مجوزی برای ایجاد گلخانه و استخر صادر شود که برای آبیاری باغات از آن استفاده شود باغ ها اقتصادی می شوند این پیشنهاد را به نهادهای مربوطه ارائه داده ایم اما هنوز کاری از پیش نرفته است.
پیشنهاداتی برای رفع مشکلات باغداران
وی اظهار کرد: ایجاد گلخانه های کوچک مقیاس و استخر برای آبیاری باغات و همچنین راه اندازی تصفیه خانه باید در اولویت پیگیری قرار بگیرد چون می تواند بسیاری از مشکلات را حل کند.
بردبار با بیان اینکه امسال با وجود غرفه ها و تبلیغات شهرداری فروش خوبی داشتیم تصریح کرد: ۲ سال است که جشنواره انار و خرمالو در شیراز برگزار می شود. در سال گذشته جشنواره با محوریت قصردشت و امسال با محوریت شیراز برگزار شد اما اکثر غرفه داران باغداران قصردشت هستند.
رئیس اداره گردشگری و امور زیارتی سازمان فرهنگی اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز نیز در گفت وگو با خبرنگار اتاق زندگانی بیان کرد: دومین جشنواره انار شیراز با حمایت باغداران شیراز و برخی از شهرها و شهرستان های کشور برگزار شد و نزدیک به ۵۰ غرفه انار در این جشن برپا شد و گونه های مختلف انار نسبت به سال گذشته بیشتر بود.
علی نیری با بیان اینکه این جشنواره نسبت به سال گذشته استقبال چند برابری داشته است تصریح کرد: پروژه ای به عنوان محور گردشگری باغات قصردشت داریم و به دنبال این هستیم که مسیر نوین گردشگری باغات قصردشت و کوچه گالری را راه اندازی کنیم.
وی افزود: در کوچه های قصردشت اشعار حافظ و سعدی نوشته شده است که به ایجاد جاذبه و اقتصاد باغداران کمک می کند.
آبیاری باغات قصردشت شیراز در دست بررسی است
نیری افزود: نشست هایی با محوریت بررسی قنات های شیراز داشتیم و آبیاری باغات قصردشت در دست بررسی است البته بسیاری از قنات ها متأسفانه خشک شده و کارکرد قبلی را ندارد اما نیاز است که به باغات و قنات ها کمک شود.
وی با اشاره به برگزاری جشنواره انار و برپایی غرفه مخصوص باغداران به وسیله همین غرفه ها شهرداری گفت: در تلاش هستیم پروژه از مزرعه تا سفره را اجرا کنیم در همین راستا محصولات انار با حذف واسطه مستقیماً از باغات با قیمت مناسب تر در معرض فروش قرار گرفت.
نیری در بحث آفات باغ ها بیان کرد: شهرداری برای حفظ باغات تمام تلاش خود را برای کمک به باغداران خواهد کرد و لازم است که جهاد کشاورزی و منابع طبیعی و دیگر نهادها نیز از باغداران حمایت کنند.
به گزارش اتاق زندگانی شرایط مناسب آب و هوا موقعیت ممتازی برای تولید انار در استان فارس فراهم کرده که با توجه به توانمندی های موجود قابل توسعه است.
جایگزینی روش های آبیاری قطره ای و تحت فشار به جای روش های سنتی و غرقابی از راهکارهای مناسبی است که می تواند کمبود آب را تا حدی برطرف کند.
با همه این تفاسیر باغداران نیازمند حمایت هستند تا بتوانند محصول باکیفیت تولید کنند و از طریق صادرات نقش موثری در تأمین ارز و درآمد ارزی کشور داشته باشند.
پایان خبر اتاق زندگانی
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "کمبود آب و آفت؛ ۲ مشکل بزرگ باغداران انار / حمایت ها کفاف نیازها را نمی دهد" هستید؟ با کلیک بر روی استان ها، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "کمبود آب و آفت؛ ۲ مشکل بزرگ باغداران انار / حمایت ها کفاف نیازها را نمی دهد"، کلیک کنید.