قطعات «همایون خرم» تاریخ مصرف ندارد/ موسیقی سلامت بین جوانان قابل تکثیر است

گفت وگوی اتاق زندگانی با رضا خرم؛ فرزند زندهاد همایون خرم؛

قطعات «همایون خرم» تاریخ مصرف ندارد/ موسیقی سلامت بین جوانان قابل تکثیر است

رضا خرم فرزند زندهاد همایون خرم معتقد است که گوش باید خوب تربیت شود و این تربیت جوان و نوجوان امروزی با موسیقی سلامتی که به او عرضه می کنیم؛ صورت می گیرد.

گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری اتاق زندگانی ـ زهره سعیدی: رضا خرم فرزند زندهاد استاد همایون خرم آهنگساز و نوازنده پیشکسوت موسیقی ایرانی که قرار است قطعات پدرش در ماه های آتی توسط محمدرضا منصوری و ارکستر نوای آفتاب اجرا شود؛ به گفت وگو با اتاق زندگانی نشست.

آقای خرم بفرمایید چطور شد که قطعات استاد خرم برای اجرا در یک کنسرت رسید؟

پدر بنده همایون خرم فارغ از قطعات زیادی که در موسیقی ایرانی و اصیل ساخت؛ در دستگاه هایی؛ چون بیات ترک؛ ابوعطا؛ مقامات چهارگاه؛ سه گاه؛ اصفهان؛ ماهور و … قطعاتشان پتانسیل تنظیم به شکل پاپ را داشت و همین اتفاق در زمان حیات او نیز رخ داد و ما تاییدیه پدر را برای چنین کاری گرفتیم.

زندهاد خرم انسان نویی بود؛ چرا که زمانی قطعاتشان به صورت مختلف اجرا و به اذهان می رسد؛ شنیدنی است و سازندگان هم با توانایی و ذوق بالا می توانند زیبایی آن را چند برابر کنند. بهرحال هر چیزی اگر قدیمی اش مدام تکرار شود ملال آور است. به قول مولانا:

هر زمان نو صورتی و نو جمال/  تا ز نو دیدن فرو میرد ملال

صورت نو و ظاهر نو از خستگی جلوگیری می کند؛ اگر هر قطعه ای مرتب تکرار شود؛ خسته کننده می شود و قطعات پدر بنده در تاریخ نشان داده که کارهایشان تاریخ مصرف ندارد و حتی نیم قرن هم گذشته و آثار تکراری نشده است.

چطور با بابک زرین برای اجرای قطعات این کنسرت ارتباط گرفتید و قرار شد کارها به چه صورتی به اجرا برسند؟

آقای زرین با من تماس گرفت و گفت که می خواهند قطعات پدرم را تنظیم پاپ کند؛ یک توضیح اولیه هم درباره آهنگ ها دادند و من هم دورادور او را می شناختم؛ آهنگ های زیبا و جذابی دارند و به قول پدر کارشان نمک دارد؛ فارغ از مسیله آهنگسازی؛ چاشنی ذوق و نمک هم مهم است کهک سازنده داشته باشد وگرنه کارش جذابیت پیدا نمی کند و تعریف جامع هنر شاملش نمی شود.

مولانا در فیه ما فیه می گوید یک تکه لذیذ گوشت را هم اگر بپزی؛ اگر نمک نزنی؛ خوشمزه نمی شود؛ این چاشنی است که بدان مزه می دهد و من این چاشنی را در بابک زرین دیدم. خلاصه اینکه با هم قرار گذاشتیم و با خواننده هم ملاقات کردم و صدایش را گرم و زیبا دیدم و به نظرم چقدر بابک زرین و محمدرضا منصوری انسان های شایسته و با هنری آمدند و از کارهایشان لذت بردم و به نظرم صدای این خواننده هم احساسی بود. در نهایت برای این کنسرت چهار آهنگ از قطعات پدرم انتخاب کردیم که کاملا پتانسیل پاپ شدن دارد و جذاب و امروزی است و یقین دارم قشر جدیدی را به سمت موسیقی سلامت می کشاند.

براساس نوسازی قطعات که همه با اصالت صورت گرفته؛ تنظیم و ساز ها و ارکستراسیون همه متفاوت شده است. در جلسه ای که با محمدرضا منصوری خواننده داشتم متوجه شدم که چقدر او موقع زمزمه و خواندن کلمات را خوب ادا کرده و حسش را به مخاطب منتقل می کند؛ فارغ از اینکهک خواننده ژوست و درست بخواند؛ یک چیز هایی هم توضیح دادنی نیستند؛ اما درک می شوند.

بعد هم که قرار شد این قطعات به صورت کنسرتی اجرا شوند که مطلع شدم امین سالمی به عنوان رهبر ارکستر انتخاب شده و به نظرم همه چیز عالی بود؛ چون امین سالمی در سال های اخیر از کار های پدرم برای ارکسترتنظیم کرده بود و رهبری قطعات را هم برعهده داشت؛ چند قطعه هم در آبان ماه 1402 از پدرم اجرا کردند و سپس اجرای بی کلام قطعات را داشتند. به نظرم اگر کاری بدون کلام قابل اجرا باشد؛ ارزش موسیقی اش تازه مشخص می شود.

به نظرتان ذایقه موسیقیایی نسل جدید را میتوان به سمت تعالی پیش برد؟

بله چرا که نه؛ امیدوارم اتفاقات خوبی برای این کار بیافتد؛ یک بابی باز شده و بنده باور دارم با این کار یک قشر خاص به موسیقی وارد می شوند و گوش ها کار با ارزش می شوند و ذایقه ها به سمت تعالی پیش می رود. به قول مولانا:

آدمی فربه شود از راه گوش/ جانور فربه شود از حلق و نوش

این گوش خیلی مهم است؛ اگر درست پرورش پیدا کند و درست بشنود به تدریج تربیت می شود منتها برای شنیده شدن باید یک جوان و نوجوان را هم درنظر بگیریم؛ صداسازی ها و ساز ها و حوصله ها خیلی فرق کرده است؛ اما بهرحال همین مسیر ها موسیقی را به سمت خوبی می برد و امیدواریم این کار تداوم پیدا کند و اجرا های مدرن و نو از کار های زندهاد همایون خرم پدرم بشنویم.

به گزارش اتاق زندگانی ؛ مهرماه قطعات زندهاد همایون خرم با صدای محمدرضا منصوری و تنظیم بابک زرین و ارکستر نوای آفتاب به صحنه برج میلاد می رود.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "قطعات «همایون خرم» تاریخ مصرف ندارد/ موسیقی سلامت بین جوانان قابل تکثیر است" هستید؟ با کلیک بر روی استان ها، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "قطعات «همایون خرم» تاریخ مصرف ندارد/ موسیقی سلامت بین جوانان قابل تکثیر است"، کلیک کنید.