نحوه دم کردن قهوه ترک

قهوه ترک (Turkish coffee) در واقع یکی از ده‌ها متد و روش تهیه و دم آوری قهوه است. برای تهیهک نوشیدنی قهوه به روش‌های دیگری مانند اسپرسو؛ قهوه فرانسه و … هم می‌توان اشاره کرد. البته در کشور ما به صورت عامیانه قهوه ترک را به عنوان قهوه ارمنی هم می‌شناسند. خب! برویم سر اصل موضوع؛ در حین دم کردن یک فنجان قهوه ترک لطفا کمی با حوصله باشید. چراکه نحوه درست کردن قهوه ترک نیازمند دقت و حوصله فراوانی است.

نحوه دم کردن قهوه ترک

عموما برای تهیه این نوشیدنی نیاز به ابزاری به نام (ibrik) یا جذوه (cezve) یا قهوه جوش دارید. بله درست متوجه شدید؛ همان قهوه جوش به ظاهر ساده مخصوص قهوه ترک. البته اگر این وسیله را ندارید و خیال خریدن آن را هم ندارید؛ می‌توانید برای تهیه قهوه تان از شیر داغ کن کمک بگیرید. ما روش تهیه قهوه ترک با شیرجوش را برای شما اماده کرده ایم. برای درست کردن یک فنجان قهوه ترک به موارد زیر نیاز داریم:

  1. قهوه آسیاب شده با ریزترین درجه برای هر نفر یک قاشق مربا خوری
  2. قوری مخصوص درست کردن قهوه ترک؛ یا همان ایبریک یا جذوه
  3. شکر و افزودنی‌های دیگر (اختیاری)

شاید با خود بگویید اُوه چقدر طولانی! اما پس از خواندن مطلب درمیابید که قضیه خیلی جذاب و تخصصی است. و به کلی سوالات دیگر شما در خصوص قهوه ترک پاسخ میدیم.

قهوه گانودرما

چه قهوه ای برای قهوه ترک مناسبه؟

جواب این سوال به تجربه قهوه نوشی شما برمیگرده؛ اما بهترین قهوه فوری سوپریم دکتر بیز است که شما از نوشیدنش لذت ببرید! میتونید ترک رو اینجا انجام بدید؛ موجود هست.

با چه ابزاری قهوه ترک درست کنیم؟

تهیه اصولی باید با جذوها انجام بشه اما شاید همیشه ابزار همراهتون نباشه! میتونید از شیرجوش که شبیه ترین ابزار به هستش؛ یا هر ظرف دهانه باریک دیگری استفاده کنید.

قهوه ترک برای ترکیه است یا برای ارمنی ها؟

هر کدام از این کشورها دارای روش تهیه مخصوص خود هستند. درست است که قهوه ترک و قهوه ارمنی بسیار شبیهکدیگر هستند؛ اما قهوه فوری موکا برای چیست و از کجا تهیه شده است؟ قهوه ترک به طور معمول از دانه‌های قهوه به خوبی آسیاب شده عربیکا در ایبریک با شکر تهیه می‌شود. قهوه ارمنی از سوی دیگر که با نام سورج (Soorj) شناخته می‌شود؛ بیشتر به اسپرسو نزدیک است و به طور معمول شکر در آن استفاده نمی‌شود.

تاریخچه و پیشینه قهوه ترک چیست؟

قهوه ترک برخلاف نامش در واقع از یمن سرچشمه می گیرد. در قرن شانزدهم؛ در امپراتوری عثمانی؛ سلطان سلیمان اول با قهوه آشنا شد. این نوشیدنی لذت بخش به سرعت در میان ثروتمندان و نجیب ها محبوبیت پیدا کرد. افسانه ها حاکی از آن است که به اعضای حرمسرای سلطان نیز نحوه دم کردن آن آموزش داده شد. در اواسط دهه 1550؛ قهوه ترک دیگر محدود به طبقات بالا نبود. در خانواده ها رایج شد و منجر به تاسیس قهوه خانه هایی مانند قهوه خانه های امروزی گردید.

 یکی از بهترین راه‌های تجربه قهوه ترک؛ تهیه و نوشیدن آن در خانه است. شاید در ابتدا تهیه این نوشیدنی محبوب دشوار به نظر برسد اما تنها کافیست چند بار طبق دستور‌العمل آن را تهیه کنید تا استاد شوید! قهوه ترک باکیفیت؛ تازه برشت و خوش طعم را می‌توانید همین حالا از کافی استور تهیه کنید.

طرز تهیه قهوه ترک

در این بخش به طور کامل طریقه درست کردن و همچنین طرز دم کردن قهوه ترک را توضیح می دهیم. بنابراین این بخش را با دقت بیشتری مطالعه نمایید. قدم اول این است که به ازای هر نفر یک قاشق مرباخوری پودر قهوه و کمی بیشتر از یک فنجان (به این دلیل که بخشی از آب بخار می‌شود) آب سرد؛ درون قهوه جوش بریزید.

در انتها باید هر فنجان قهوه ‌تان چیزی حدود 80 تا 120 میلی لیتر (یا همان گرم) باشد. آب سرد منظور این نیست که از یخچال بردارید؛ آب خنک لوله کشی کافیست. میتوانید با ترازوی آشپزخانه وزن نوشیدنی را کنترل نمایید.

اگر قهوه تان را شیرین میل می کنید می توانید شکر را نیز در همین مرحله به قهوه اضافه کنید. پس از افزودن قهوه و شکر و ترکیب آن با آب؛ حسابی آنها را مخلوط کنید تا قهوه به صورت کلوخ داخل قهوه جوش نماند. این کار به تشکیل فوم روی قهوه شما نیز کمک می کند. قهوه جوش را روی شعله ملایم گاز قرار دهید.

زمانی که قهوه جوش را روی شعله گذاشتید دیگر نه آن را تکان دهید و نه هم بزنید. پس از دقایقی (3-4 دقیقه) قهوه شروع به بالا آمدن می‌کند زمانی که حرکت قهوه به سمت بالا را دیدید اجازه دهید مقداری به سمت بالا حرکت کند. مثلا تا دهانه ایبریک (تصویر بالا) و سپس آن را از روی شعله بردارید؛ می‌توانید قهوه را در فنجان بریزید و میل کنید اما حتما به این فوت و فن کوزه گری توجه کنید:

فوت و فن تهیه قهوه ترک

ترک با مطالعه عوارض دمنوش مصفی خون بر این فوت و فن ها کامل می شود و پس از آن می توانید؛ تهیه این قهوه را خودتان امتحان کنید. پس از برداشتن قهوه جوش از روی حرارت؛ قهوه را فورا در فنجان نریزید؛ بگذارید قهوه جوش کمی ساکن بماند؛ تا پودر قهوه ته نشین شود این کار کمک می کند که در نوشیدنی نهایی تان؛ لرد (تفاله) قهوه کمتری روی زبان و داخل دهان نقش ببندد.

برای داشتن خامه قهوها کرمای روی نوشیدنی؛ پس از گذاشتن قهوه جوش بر روی حرارت؛ دیگر آن را بهم نزنید. یکی از نشانه های یک فنجان قهوه ترک خوب؛ فوم روی آن می‌باشد. فراموش نکنید وقتی فوم به وجود می‌آید که از آب سرد استفاده کرده باشید.

آب سرد می‌تواند آب لوله کشی یا آب معدنی و یا آب دستگاه تصفیه باشد. البته همانطور که اشاره کردیم منظور از آب سرد این است که قبل از ریختن آب روی پودر قهوه؛ نباید آب داغ یا آب گرم لوله کشی باشد. راستی اگر می‌خواهید همیشه نوشیدنی قهوه تان یک طعم داشته باشد باید بتوانید آبی که استفاده می‌کنید یکنواخت با سری قبلی باشد؛ مثلا می‌توانید همیشه از یک برند آب معدنی استفاده کنید.

اگر فوم قهوه را دوست ندارید کمی بیشتر آن را روی گاز نگه دارید در این صورت قهوه‌ای با طعم یک دست و بدون فوم خواهید داشت. البته این نکته را خدمتتان بگویم که مرز بین قهوه ترک جوشیده و سوخته با قهوه ترک خوب و فوم دار کمتر از ده ثانیه است.

کالری قهوه ترک

در خصوص میزان کالری قهوه ترک البته بدون شکر و حجم 120 میلی لیتر حدود 2 کالری است که با افزودن شکر این مقدار تا 18 کالری افزایش خواهد داشت.

میزان کافیین قهوه ترک

با توجه به روش دم آوری قهوه ترک؛ درگیر بودن قهوه و آب و میزان برشتگی؛ همچنین ربوستا یا عربیکا بودن دانه های تشکیل دهنده قهوه میزان تغییر خواهد کرد. مطلب کدام قهوه بیشتری دارد شما را در این خصوص راهنمایی می‌کند. با توجه به متفاوت بودن طرز تهیه قهوه ترک و فرانسه؛ تفاوت‌هایی در طعم این نوشیدنی وجود دارد؛ اگر دوست دارید بدانید تفاوت مزه قهوه ترک و فرانسه و اسپرسو در چیست آن را بخوانید.

نکات نحوه سرو کردن قهوه ترک

  • فوم را با قاشق داخل فنجان بریزید و سپس قهوه را نیز به آرامی در فنجان ریخته و سرو کنید.
  • قهوه تان را با یک لیوان آب سرد سرو کنید و آب را قبل از آن بنوشید تا دهانتان تازه شود که بتوانید بیشتر طعم خوب قهوه ‌تان را بچشید.
  • پس از هر بار دم کردن قهوه به عطر و بو و رنگ آن در فنجان توجه کنید تا احساس خوب قهوه ای که خودتان دم کرده اید به شما منتقل شود. همچنین؛ احساس‌تان در خصوص قهوه نوشی تقویت می‌شود.
  • پس از تهیه کمی صبر کنید تا لرد قهوه تان ته نشین شود و سپس در فنجان بریزید.

چند نکته کوتاه دیگر

  1. آنچه در ته فنجان می ماند لرد یا تفاله قهوه می‌باشد که خوردن آن توصیه نمی شود.
  2. برای داشتن قهوه ای با کیفیت بیشتر؛ از قهوه های تازه برشته و تازه آسیاب شده استفاده کنید.
  3. برای درست کردن قهوه ترک باید قهوه شما کاملا پودر شده باشد و حالت یکنواخت داشته باشد. این موضوع در طعم نهایی شما بسیار تاثیر گذار است.
  4. بهتر است از قوری مخصوص قهوه جوش (ترجیحا از جنس مس)؛ استفاده کرد. دهانه این قوری های مخصوص باریک تر از شیرداغ کن است و باعث تشکیل بهتر فوم روی قهوه می شود.
  5. قهوه ترک به دلیل میزان برشتگی روشن؛ ریز آسیاب شدن دانه‌ ها؛ درگیری زیاد آب و قهوه از کافیین بیشتری بر خوردار است. برای اینکه بیشتر بدانید مطلب “میزان برشتگی قهوه چیست؟” را می‌توانید مطالعه کنید.
  6. برای دم کردن قهوه ترک با ایبریک بهتر است ابزارتان را متناسب با تعداد نفراتی که معمولا قهوه می‌نوشید؛ خریداری کنید.

کاربران عزیز سوال های خود در رابطه با تهیه قهوه ترک را کامنت کنید. ما در این مطلب سعی بر این داشتیم تا همه موارد لازم برای تهیهک قهوه ترک را به روش سنتی؛ ساده؛ خوب و کامل را ذکر کنیم. اما این نکته را فراموش نکنید که برای تهیه قهوه ترک؛ در مقدار آب؛ قهوه و طریقه دم کردن آن سلیقه‌های مختلفی وجود دارد.

ما در وبلاگ کافی استور همچنین علاوه بر روش درست کردن قهوه ترک؛ نحوه درست کردن سایز قهوه ها را نیز آموزش می دهیم. برای یادگیری ؛ با ؛ ؛ با شیر؛ ؛ تهیه ؛ تهیه امریکانو؛ تهیه ؛ طرز تهیه می توانید آموزش مربوطه را دنبال کنید.

منابع: ,

 

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "نحوه دم کردن قهوه ترک" هستید؟ با کلیک بر روی خانواده, کسب و کار ایرانی، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "نحوه دم کردن قهوه ترک"، کلیک کنید.