۳۴ چیزی که ربطی به تحریم ندارند

کسی نمی داند به طور دقیق در عمان چه گذشت.
آیا دیپلمات های ما خودکاری به سوی آنها پرتاب کردند و آنها کوتاه آمدند؟ یا آنها شاخه گلی به سوی ما دراز کردند و شام مکمّل بود و روغن به قاعده و ته دیگ به اندازه؟
اینها را نمی دانیم و دانستنش هم لطفی ندارد.
چرا؟
به دو دلیل:
اول این که طرفین قدم در ره نهاده اند و یحتمل خود راه بگویدشان کجا خواهند رفت!
دوم این که حال و روزِ ایرانِ اکنون تنها از برخی جهات وابسته به فرجام مذاکرات و رفع تحریم ها است. اگر نه بسیاری از دردهای این سرزمین ربط مستقیم که سهل است ربط مثقالی و غیرمستقیمی به تحریم ندارد.
به قول ترک ها؛ «بیز بیزه ییز» یعنی خودمانیم. تعارف را کنار بگذاریم.
بسیاری از مشکلات بحران ها و اَبَربحران های این کشور و دست اندازها و چاله و چوله ها و دره های سرِ جاده به طور دقیق عبارت از انباشت مشکلات و نارسایی های قدیمی است و در نتیجه حتی امضای بهترین و معقول ترین سند توافق با آمریکا و غیرآمریکا باز هم الزاما منجر به این نخواهد شد که ورق برگردد و زیست ایرانیان از چیزی که هست؛ خیلی بهتر شود. چرا که نظام حکمرانی ایران نهاد سیاست و کل دستگاه دیوانسالاری ما مشکلات و معضلات بزرگی دارد. تا این مشکلات حل نشوند نمی توان امیدی به فرداهای بهتر داشت.
بگذارید لیستی از مشکلات و معضلات نهاد حکمرانی و کشور را برشماریم که با تحریم یا بی تحریم آزاردهنده و مشکل ساز هستند و نیاز به چاره و راهکار دارند:
۱.در عصر هوش مصنوعی هنوز هم تکلیفمان با مفاهیمی نظیر مدرنیسم سنت و توسعه روشن نیست.
۲.نظام حکمرانی جمهوری اسلامی رفته رفته ۵۰ ساله می شود. نیم قرن عمر کوتاهی نیست. این نظام حکمرانی هنوز هم برنامه ی روشنی برای رفع و رجوع ایرادها و اشکالات نهاد سیاست ندارد و تحزب و روندِ پرورش کادر سیاسی و اجرایی در این کشور تفاوت چندانی با صد سال پیش ندارد. اگر چه در برخی حوزه های مدیریتی امکان محدودی برای آموزش رشد و طی مدارج و مراحل وجود دارد. اما هنوز هم آفات بزرگی همچون برکشیدنِ کیف کِش ها و صعود آقازاده ها و ساخت و پاخت ها و با اتوبوس آوردن ها و با اتوبوس فرستادن ها ادامه دارد. اگر تمام تحریم ها رفع شوند ولی گره به این بزرگی باز نشود حال ما خوب نخواهد بود.
۳. فقر گریبانگیر بخش عمده ای از جمعیت شده و با چندین صورت پیدا و پنهان آرامش و روح و روان ما را تهدید می کند.
۴. شکاف درآمدی و طبقاتی در ایران به حد اعلا رسیده و طبقه ی متوسط عملا از میان رفته است. بخش قابل توجهی از این معضل بزرگ ریشه در شیوه ی توزیع ناعادلانه ی فرصت و درآمد دارد.
۵. حقوق و دستمزد ماهانه کارگر و کارمند نه تنها در مقایسه با کشورهای توسعه یافته بلکه به نسبت کشورهای منطقه نیز در وضعیتی قهقرایی است.
۶. نظام بانکداری ایران علاوه بر آن که از منظر فکری و فلسفی تکلیفش با خودش روشن نیست و لقمه را هزار جور می چرخاند که مثلا بگوید رباخواری نمی کند به شدت رانت زده است و اعطای تسهیلات بانکی به شیوه ی رانتی یکی از میانبرهای طلایی برای رسیدن به ثروت است.
۷.نظام آموزش در هر دو سطح عمومی و عالی در ایران هزار و یک مشکل بزرگ دارد. چندین و چند نوع مدرسه داریم و خبری از عدالت در آموزش نیست حقوق و دستمزد معلمین شایان سرودن مرثیه و سوگنامه است مدارس دولتی غالبا فاقد امکانات هستند و بیش از دو هزار دانشگاه در سراسر ایران داریم که نمی دانیم بسیاری از آنها دقیقا به چه دردی می خورند و خروجیشان چیست.
۸.در اقتصاد رانتیر و دستوری ایران آفات بسیاری همچون فساد مالی و فقدان شفافیت رانت پروری فساد ناشی از ارز چندنرخی و مافیای واردات خساراتی به بارآورده که لطمات آن بر پیکره ی جامعه و کشور به مراتب بیشتر از آثار تحریم است.
۹.گرفتن مالیات از معلم و کارگر و بازنشسته و کارمند برای دولت از آب خوردن راحت تر است. اما گرفتن مالیات از اشخاص حقیقی و حقوقی قدرتمند و متنفذ بسیار سخت ناکافی و گاهی ناممکن است.
۱۰.حکمرانی ایران به تمام معنای کلمه دارای یک نظام «پُرنهاد» است و کم نیستند شمار نهادهای سیاسی فرهنگی و حاکمیتی و دولتی که حذف کامل آنها از ساختار کشور یا ادغام آنها در ساختارهای مشابه خیر و برکت و کاهش هزینه خواهد آورد.
۱۱. فلسفه ی سیاسی و اقتصادی بودجه ریزی در نظام حکمرانی ایران غالب از قواعد مبتنی بر «هزینه – فایده» «نظارت» «اثرگذاری» و «منافع کشور و مردم» پیروی نمی کند. نهادی که زورش برسد یک بار ردیف بودجه بگیرد الی الابد خواهد گرفت!
۱۲.در پیرامون ایران نه تنها ترکیه بلکه کشور عراق که از گردنه های تغییر نظام اشغال جنگ و مبارزه با تروریسم بیرون آمده نظام انتخاباتی معقول و پیشرفته ای دارد که از زیرساخت و تجهیزات فنی و نظارتی گرفته تا سرعت شمارش و انتقال اطلاعات و استانداردهای دیگر چند سر و گردن از نظام انتخاباتی سنتی و قدیمی ایران موفق تر به روزتر و کارآمدتر است.
۱۳.نظام بهداشت و درمان در این کشور بحران های بزرگ دارد. از مهاجرت پزشک و پرستار گرفته تا ازدحام در بیمارستان ها و درمانگاه های دولتی و بیعدالتی در تامین هزینه های بیمه و خدمات درمانی. حالا نه تنها بسیاری از سالمندان ما بلکه اغلب میانسالان و جوانان ما هم مشکل دندان دارند و هزینه های کلان مردم را از دندانپزشکی و مطب فراری می دهد.
۱۴.کشاورزی ایران با چالش های بزرگی روبروست مصرف سموم و کودها هیچ ضابطه و قاعده ای ندارد و علاوه بر آن که امنیت غذایی مردم با مشکلات بزرگی روبروست ورودی و خروجی ارزش آب در این کشاورزی رها شده و بی ناظر هیچ نسبت و انطباقی ندارد.
۱۵.کمبود برق و گاز در ایران از مرز خطر و نگرانی رد شده و ادامه ی وضع موجود ناممکن است.
۱۶.تغییرات اقلیمی و بحران آب جغرافیای ایران را در معرض تهدیدات بزرگ قرار داده و حکمرانی و جامعه طوری به حیات خود ادامه می دهند که گویی به قول برتولت برشت هنوز خبر بزرگ را نشنیده اند.
۱۷.نظام حمل و نقل ایران به ویژه در دو بخش جاده ای و هوایی عملا در مرز بحران و ورشکستگی است. بخش هوایی به تحریم ربط دارد؟ بله. بخش جاده ها چه؟ چرا اغلب جاده ها و بزرگراه های ما مجروحند و نظارتی بر کیفیت ترمیم نیست و سال به سال اوضاع بد و بدتر می شود؟
۱۸.بی اعتنایی به خطرات عظیم خودروسازی برای جان و مال ایرانیان هیچ دخلی به تحریم ندارد. یا می توان کرکره را پایین آورد یا نظارت و کیفیت را بالا برد. دخلی به اثرات تحریم ندارد.
۱۹. نه تنها مجریه بلکه دو قوه ی دیگر نیز مشکلات بزرگ دارند. قضائیه با اطاله ی دادرسی سوگیری سیاسی و مشکلات دیگر روبروست.
۲۰. قوه ی مقننه یا مجلس مدت هاست کنار مردم نیست و کارآیی و تاثیر خود را از دست داده است.
۲۱.آلودگی محیط زیست و خطرات بزرگ علیه طبیعت در سراسر ایران عیان و ملموس است. رودخانه ها دریاچه ها و تالاب ها مراتع و جنگل ها؛ سواحل هوای شهرها همه و همه در وضعیتی نگران کننده است.
۲۲.بر سر موضوعات مهمی همچون «سبک زندگی» شکاف عظیمی بین مردم و حاکمیت وجود دارد.
۲۳.جامعه ی ایرانی معضل بسیار بزرگی دارد به نام فقدان تفریح و تفرج. بخش قابل توجهی از جامعه ی ایرانی تمایل بالایی به نزاع و دعوا دارد و خشونت پیدا و پنهان در رفتارهای روزمره ی ما نگران کننده است.
۲۴. ایران در حوزه ی آزادی اینترنت و سرعت اینترنت در ردیف ضعیف ترین کشورهای جهان است و زندگی ایرانیان پیوند دیرینه خورده با فیلترشکن و ابزارهای ناسالم برای گشودن قفل.
۲۵. نیروی پلیس ما غالبا نه آموزش خوبی دریافت کرده نه دستمزد مناسب و نه جایگاه اجتماعی مقبولی دارد.
۲۶.در ایران ۸۵ میلیون نفری حتی کتاب هایی که با تیراژ دویست جلد به فروش می رسند بی مشتری می مانند! کتاب در ایران بسیار گران است. ولی ارزان هم بشود باز هم مشتری ندارد. زبانم لال نکند این بیماری از سرطان هم بدتر باشد؟
۲۷.سینمای پویا و قدرتمند و زیبای ایران پس از دو دهه تلاش نهادهای متولی و نامتولی عملا به مذبح برده شد. صد رحمت به دوران ساخت «دختر لُر». کجا رفت سینما؟
۲۸.موسیقی ایران حال و روز ناخوشی دارد. موسیقی ارزشمند و فاخر و حرفه ای نای نفس کشیدن ندارد مردم پولی برای کنسرت رفتن ندارند نوازنده و مربی لنگِ لقمه ای نان است و خانه ها و ماشین ها و مغازه ها غالبا مملو شده اند از اصوات جعلی و بی نظم و بی جان.
۲۹.نظام حکمرانی هنوز هم تکلیف خودش را با رسانه و مطبوعات بخش خصوصی روشن نکرده است. صدا و سیما تبدیل به یک غول بودجه خوار بزرگ شده که ورودی و خروجی آن؛ یادآور قیاس کوهی است که موش زایید. فضا برای فعالیت روزنامه های مستقل دشوار است و روزنامه های دولتی نیز غالبا شبیه هم هستند و حاصلی جز کارآفرینی برای اعضای هیات تحریریه ندارند! خبرگزاری و سایت خبری هم که از در و دیوار بالا می رود!
۳۰.ازدواج برای بسیاری از جوانان ایران دشوار شده و جمعیت کشور رو به سالمندی می رود.
۳۱.بخش عظیمی از مردم ایران با بحران مسکن روبرو هستند و سال به سال وضعیت بدتری پیدا می کنند.
۳۲.با این شرایط اقتصادی و روحی و فرهنگی ورزش به شکلی جدی از زندگی بخش اعظم جامعه رخت بربسته است و ورزش حرفه ای هم غالبا گرفتار نگرش رانتی سیاسی و باندبازی های دور از صلاحیت و تخصص است.
۳۳. صنایع ایران حال و روزی بدی دارند و علاوه بر این از موج فن آوری روز عقب افتاده ایم.
۳۴.مهاجرت از ایران فزونی گرفته و در مورد وضعیت مهاجرین خارجی در کشور قوانین سفت و سختی وجود ندارد.
۳۱۱۳۱۱
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "۳۴ چیزی که ربطی به تحریم ندارند" هستید؟ با کلیک بر روی بین الملل، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "۳۴ چیزی که ربطی به تحریم ندارند"، کلیک کنید.