بررسی سفر بلینکن به چین پس از تصویب قانون جنجالی/ مشکلاتی که در روابط واشنگتن ـ پکن ریشه دوانده است

به گزارش اتاق زندگانی وزیر امور خارجه آمریکا روز چهارشنبه وارد کشور چین شد. این دومین سفر آنتونی بلینکن در کمتر از یک سال گذشته به چین است. سفر بلینکن که از 24 تا 26 آوریل (پنجم تا هفتم اردیبهشت) به طول انجامید به دعوت وانگ یی همتای چینی وی انجام شد. در خلال این سفر روز جمعه وزرای خارجه چین و آمریکا با یکدیگر دیدار و گفتگو کردند. وانگ جلسه را با سوالی آغاز کرد که بیشتر شبیه بهک هشدار بود: «آیا چین و ایالات متحده باید در جهت درست حرکت به جلو با ثبات باشند یا بهک مارپیچ نزولی برگردند؟». او افزود که روابط چین و آمریکا شروع به تثبیت کرده است؛ اما همچنان توسط عوامل منفی مورد آزمایش قرار می گیرد. وانگ همچنین هشدار داد که هر دو کشور می توانند در همکاری یا رویارویی و حتی لغزش به درگیری شرکت کنند. او خطوط قرمز چین را در مورد حاکمیت؛ امنیت و توسعه این کشور مشخص کرد و به آمریکا هشدار داد که روی این خطوط پا نگذارد.

بررسی سفر بلینکن به چین پس از تصویب قانون جنجالی/ مشکلاتی که در روابط واشنگتن ـ پکن ریشه دوانده است

وانگ گفت: «عوامل منفی در روابط [ایالات متحده و چین] هنوز در حال افزایش و ایجاد هستند و این روابط با انواع اختلالات مواجه است». وی ضمن تاکید بر اینکه منافع اصلی چین با چالش هایی مواجه است؛ اعلام کرد که چندین نقطه حساس بین دو ابرقدرت وجود دارد؛ از جمله مواضع آنها در دریای چین جنوبی؛ حمایت ایالات متحده از دولت تایوان و حقوق بشر.

بلینکن در گفتگوی خود با وانگ محتاط تر بود. او ضمن بیان اینکه پکن و واشنگتن مسیولیت مشترکی برای پیشبرد روابط با دیپلماسی فعال دارند؛ تاکید کرد که طرح اختلافات کشورهایشان باید واضح و مستقیم باشد تا از محاسبات اشتباه جلوگیری شود.

سفر بلینکن به چین در حالی صورت گرفت که در هفته گذشته بایدن؛ رییس جمهوری ایالات متحده با امضای مصوبه کنگره مبنی بر اعطای بسته کمکی چند میلیارد دلاری ایالات متحده به تایوان؛ آن را اجرایی کرد. این بسته شامل هشت میلیارد دلار کمک در جهت مقابله با حمله نظامی احتمالی چین است. این موضوع با انتقاد شدید چین مواجه شد که آن را نقض جدی اصل چین واحد خواند.

همچنین از دیگر اختلافات داغ بین چین و آمریکا؛ تصویب قانونی توسط ایالات متحده در هفته گذشته است که بر اساس آن تیک تاک نرم افزار پر طرفدار چینی را در آمریکا ممنوع می کند. این قانون در پی نگرانی ها درباره امکان دسترسی چین به داده های شهروندان آمریکایی یا نظارت بر آنها از طریق تیک تاک؛ در مجلس نمایندگان آمریکا تصویب شد. سناتور مارک روبیو عضو کمیته اطلاعات سنا در این باره می گوید: «ما سال ها به حزب کمونیست چین اجازه دادیم کنترل یکی از محبوب ترین اپلیکیشن های آمریکا را در اختیار داشته باشند؛ این یک کوته نظری خطرناک است. قانون جدید مالک چینی اپ را وادار می کند آن را بفروشد. چنین اقدامی برای آمریکا مناسب است». این قانون به شرکت چینی بایت دنس؛ مالک تیک تاک؛ 270 روز مهلت می دهد تا تیک تاک را بفروشد. تیک تاک که مدعی است هیچ گونه اطلاعاتی را با دولت چین به اشتراک نگذاشته؛ معتقد است قانون جدید به ممنوعیتی منجر می شود که آزادی بیان کاربران آمریکایی را نقض می کند.

تاریخچه روابط چین و آمریکا

در سال 1949 حزب کمونیست چین با شکست دادن ملی گرایان چینی به رهبری چیانگ کای شک؛ که از سوی امریکا حمایت می شدند؛ قدرت را در چین به دست گرفت. آمریکا از به رسمیت شناختن حزب کمونیست چین؛ به عنوان حکومت اصلی این کشور تا سال 1979 خودداری کرد. در سال 1979؛ حکومت جیمی کارتر در امریکا؛ حکومت چین کمونیست را به رسمیت شناخت و رسماً روابط دیپلماتیک میان دو کشور برقرار شد. اما از همان ابتدا اختلافاتی در روابط این دو کشور وجود و روابط دو کشور در سطح پایینی قرار داشت.

چین سالهاست که تلاش دارد هژمونی آمریکا را به چالش بکشد و خود به ابرقدرت شمارهک دنیا بدل شود و همین آمریکا را بسیار هراسان کرده است. در طی این سالها آمریکا پیوسته سعی کرده است در قبال چین دست به عصا حرکت کند و از تقابل جدی با این کشور پرهیز کند تا اینکه دونالد ترامپ وارد کاخ سفید شد و پس از حدود سه دهه؛ استراتژی تعامل با چین را کنار گذاشت و استراتژی تقابل را در برابر این کشور انتخاب کرد.

امریکا در زمان ترامپ؛ اشخاص؛ شرکت های تجارتی و کالاهای چینی را تحریم کرد. جو بایدن نیز پس از ورود به کاخ سفید؛ استراتژی مقابله با چین را که ترامپ آغاز کرد بود؛ بدون آوردن تغییرات جدی؛ دنبال کرد. در همین راستا بایدن اعلامیه دولت پیشین در مورد نسل کشی خواندن اعمال حکومت چین در سین کیانگ را تایید کرد و در اولین سخنرانی خود در وزارت خارجه امریکا؛ چین را به عنوان جدی ترین رقیب امریکا خواند و خود را متعهد به مقابله با این کشور دانست.

مهمترین اختلافات سیاسی بین آمریکا و چین

مسیله تایوان یکی از مهمترین موضوعات در روابط چین و آمریکا است. بعد از جنگ جهانی دوم تایوان بخشی از کشور چین بود. در سال 1950 دولت کومین تانگ بعد از پایان جنگ های داخلی چین و تاسیس جمهوری خلق چین به تایوان مهاجرت کرد و تایوان به چین آزاد و متحد آمریکا تبدیل شد. در آن زمان کشورهای غربی و سازمان ملل متحد تایوان را به عنوان دولت مشروع چین می شناختند تا اینکه این دولت در سال 1971 از سازمان ملل اخراج و کرسی این کشور به دولت جمهوری خلق چین واگذار شد. از آن تاریخ تایوان خود را دولتی مستقل؛ اما چین آن را یکی از استان های خود می داند. دولت آمریکا از سال 1979 در قبال تایوان سیاست چین واحد را در پیش گرفت. بر اساس این سیاست آمریکا جمهوری خلق چین را به عنوان دولت قانونی چین می شناسد و با آن روابط رسمی دارد؛ همچنین تایوان را بخشی از چین می داند اما خواهان حفظ وضع موجود و جلوگیری از الحاق تایوان به خاک چین است.

حقوق بشر از دیگر موارد اختلاف در روابط آمریکا و چین است. آمریکا در مورد وضعیت حقوق بشر در چین؛ به ویژه در تبت و سین کیانگ به چین فشار می آورد ولی چین این رفتار آمریکا را نوعی دخالت در امور داخلی خود می داند.

دریای چین جنوبی از دیگر منازعات بین آمریکا و چین است. چین تقریبا روی کل دریای چین جنوبی ادعا دارد؛ نقطه ای که مجرای بیش از سه تریلیون دلار تجارت سالانه با کشتی است. دریای چین جنوبی افزون بر امکانات فراوان برای ماهی گیری؛ منابع غنی نفت و گاز نیز در زیر بستر خود دارد. جز چین که مدعی مالکیت بر سراسر دریای جنوبی چین است؛ ویتنام؛ فیلیپین؛ مالزی؛ تایوان و برونیی که از متحدان امریکا هستند نیز ادعای مالکیت بخش هایی از این دریا را دارند. پس از این که در سال 2010؛ آمریکا منطقه دریای جنوب چین را برای منافع ملی خود مهم اعلام کرد؛ رقابت دریایی آمریکا و چین نیز به مسایل دیگر این منطقه افزوده شد. حدود یک چهارم از محموله های نفت خام دنیا از تنگه مالاکا در دریای چین جنوبی عبور می کند و همین امر موجب می شود که تنگه مالاکا از جمله مهم ترین شاه راه های حمل و نقل دریایی نفت در دنیا به شمار رود. به این ترتیب روشن است که امریکا از طریق کنترل تنگه مالاکا به آسانی می تواند پروژه راه ابریشم دریایی چین را مختل کند.

چشم انداز روابط چین و آمریکا در آینده

علی رغم تلاش های دو کشور برای رفع اختلافات فی مابین؛ تنش های میان آمریکا و چین در سال 2024 نه تنها کاهش نیافته؛ بلکه احتمال افزایش این تنش ها نیز وجود دارد. این اختلافات در حوزه های مختلفی ریشه دوانده است. حمایت چین از روسیه در جنگ اوکراین و همچنین ترس از حمله چین به تایوان از مهمترین مسایلی هستند که روابط واشنگتن و پکن را متشنج کرده است. در این میان؛ جامعه بین المللی و سایر کشورها نیز به دقت تحولات را زیر نظر دارند و امیدوارند که این رقابت ها به تعاملات سازنده تر و همکاری های بین المللی برای حل مسایل جهانی منجر شود. این امر مستلزم آن است که هر دو کشور به راه حل های دیپلماتیک پایبند باشند و از اقدامات یکجانبه ای که می تواند عمق اختلافات را تشدید کند؛ پرهیز کنند در همین راستا سفر آنتونی بلینکن به چین می تواند گام مفیدی در جهت این هدف باشد و دو کشور را برای رسیدن به تفاهم بر سر اختلافات فی مابین بهکدیگر نزدیکتر کند.

311311

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "بررسی سفر بلینکن به چین پس از تصویب قانون جنجالی/ مشکلاتی که در روابط واشنگتن ـ پکن ریشه دوانده است" هستید؟ با کلیک بر روی بین الملل, گردشگری و اقامتی، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "بررسی سفر بلینکن به چین پس از تصویب قانون جنجالی/ مشکلاتی که در روابط واشنگتن ـ پکن ریشه دوانده است"، کلیک کنید.